Ezytrack.nl, machine, heftruck

begrip en voordelen asset tracking

Begrip en voordelen van Asset tracking

Ook voor kleine bedrijven is asset tracking belangrijk. Asset tracking is het in de gaten houden van de activa. Veel van de enorme hoeveelheid kleine bedrijven in Europa functioneren uitsluitend online of als eenmanszaken. Over het algemeen hebben deze bedrijven een minimale investering in fysieke activa. De gemiddelde schrijver heeft bijvoorbeeld alleen maar een laptop of misschien een computer nodig.

Toch doen bedrijven zoals  bouwbedrijven enorme investeringen in fysieke activa zoals gereedschappen en zelfs heftrucks. Deze activa kunnen een waarde hebben van wel velen tonnen.

Deze bedrijven willen hun bezittingen graag in beeld hebben en volgen van activa zoals met machines en heftrucks,

Weet u niet zeker wat asset tracking is of hoe dit uw bedrijf ten goede kan komen? Blijf lezen, wij geven uitleg en een overzicht van de voordelen van asset tracking.

Wat is asset tracking?

Het volgen van activa is vrij letterlijk wanneer een bedrijf technologie gebruikt om zijn fysieke activa in de gaten te houden. Let wel, activa staan los van inventaris. 

Activa kunnen zijn:

  1. Hulpmiddelen
  2. Machines
  3. Voertuigen
  4. Computers
  5. Mobiele toestellen

In essentie zijn dit dingen die direct waarde bieden of u helpen waarde te genereren voor het bedrijf zal ze in eigendom heeft.

Methoden voor het volgen van activa of assets

Er zijn een aantal methoden voor het volgen van activa. Een van de meest voorkomende methoden is GPS-tracking. U kunt een GPS tracker op een breed scala aan bedrijfsmiddelen installeren, maar deze worden het meest gebruikt op voertuigen en zware machines.

U kunt ook radiofrequentie-identificatietags gebruiken, hoewel RFID-tags het beste werken in gesloten systemen. Sommige luchtvaartmaatschappijen gebruiken bijvoorbeeld RFID voor het volgen van bagage.

Dit werkt omdat de bagage doorgaans in handen blijft van de luchtvaartmaatschappij(en) totdat u deze terugkrijgt. Zolang uw bagage binnen de luchthavens blijft, is de apparatuur beschikbaar om de gegevens van de tags te ontvangen. Dit goed voor de betreffende instantie maar de eigenaar van de bagage kan zelf niet zien of dit ook echt mee gaat.

Als je activa op externe locaties moet volgen, verdient GPS vaak de voorkeur omdat de gegevens via satellieten worden verzonden. Het volgen is niet zozeer afhankelijk van interne apparatuur. Dit is ook de manier waarop Ezytrack werkt.

ezytrack.nl, shovel, asset tracking

Dit was eigenlijk de basis van het volgen van activa. Nu gaan we eens kijken naar de voordelen van het volgen van activa.

Beperking van verliezen van assets

Verlies van activa (assets) kunnen de bedrijfsresultaten beperken. U stelt bijvoorbeeld computerapparatuur beschikbaar aan uw personeel zodat je geen eigenapparatuur hoeven te gebruiken.

Als werknemers het bedrijf verlaten en die activa niet inleveren. Zelfs als u alleen laptops en smartphones uit het middensegment levert, kunnen de kosten voor het vervangen van deze activa oplopen tot meer dan €1500. Er zijn niet veel werknemers nodig die met die hardware vertrekken voordat je het gevoel krijgt dit wel erg veel geld kost. Los nog van het feit dat er mogelijk bedrijfs kritische informatie op de computers staat opgeslagen

 

Dat is zonder zelfs maar rekening te houden met het probleem van kapotte apparatuur of gestolen activa. Met het volgen van activa kunt u deze ook opsporen in het geval dat een werknemer het bedrijf verlaat, activa verliest of activa worden gestolen.

Alles wat u zonder al te veel moeite kunt terugkrijgen, is waarde die u in het bedrijf houdt. In wezen is het volgen van activa een investering in de beveiliging van activa en het besparen op extra uitgaven.

Levensduurverlenging van activa

Activa vertegenwoordigen vaak een substantieel deel van de initiële en, in mindere mate, de lopende kosten van een bedrijf. Door de levensduur van deze activa te verlengen, kan een bedrijf de lopende kosten van activa spreiden.

Stel dat u bijvoorbeeld een bedrijfswagen gebruikt voor lokale leveringen. Met behulp van een GPS-apparaat kunt u onderhoudsschema’s projecteren door de werkelijke kilometerstand van het voertuig in de loop van de tijd bij te houden. Als u weet dat u gemiddeld x kilometer per week met de auto rijdt, kunt u daar budgettair rekening mee houden.

Met dezelfde logica kun je ook toekomstige vervangingen of investeringen voorspellen. U kunt bijvoorbeeld een levensduur van drie tot vijf jaar verwachten van uw gemiddelde laptop. We kunnen het hebben over laptop maar dit kunnen net zo goed machines zijn.

Als u bijhoudt welke laptops de meeste tijd buitenshuis of op reis doorbrengen, kunt u er redelijkerwijs van uitgaan dat deze laptops de ergste slijtage ondervinden. U kunt deze rond de periode van drie jaar inplannen voor vervanging. U kunt de laptops vier of vijf jaar lang met een laag percentage off-site tijd laten staan.

 

tractor, ezytrack.nl, machine, gps tracking

Toewijzing van machines

Het toewijzen van middelen kan vaak een uitdaging zijn voor bedrijven, vooral voor bedrijven die veel activa in het veld hebben. Een bouwbedrijf kan bijvoorbeeld twee, drie of meer projecten tegelijkertijd hebben.

Hoewel het bedrijf misschien voldoende dubbele hulpmiddelen heeft om in de meeste behoeften te voorzien, kan het zijn dat het management slechts een of twee van deze kostbare apparaten koopt. Ze zouden heel goed kunnen redeneren dat ze de dure of bijzonder grote apparaten kunnen inplannen om van bouwplaats naar bouwplaats te verhuizen.

Dat werkt over het algemeen, ervan uitgaande dat alles goed gaat. Maar naarmate de projecten zich vermenigvuldigen, neemt het toezicht vaak af. Dankzij het volgen van activa weet u op elk moment waar die grote apparaten zich bevinden en dit brengt eenvoudiger inplannen met zich mee

Als je een van die apparaten op een bepaalde locatie nodig hebt, kun je zien waar ze zich bevinden en het dichtstbijzijnde apparaat doorverwijzen naar de nieuwe locatie.

Kostenbesparingen

Hoewel eigenaren van nieuwe bedrijven het idee soms vreemd vinden, verzamelen de meeste bedrijven die een tijdje meegaan, activa die ze niet gebruiken. Ze vervangen bijvoorbeeld uit noodzaak één apparaat door een betere of krachtigere versie.

Toch hebben ze nog steeds dat oude apparaat die ook nog steeds zijn in te zetten.

Meer informatie over asset tracking met Ezytrack.nl: volg deze link.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *